Opendeurdag Baliehof op 18 augustus 2024

Leuk nieuws! Op zondag 18 augustus organiseren we een opendeurdag bij ons op het Baliehof in Jabbeke. Je kan genieten van een boerenontbijt of rondneuzen op ons domein en de echte ambacht van het kaas maken ontdekken.

Alle info over het event

Baliehof bijna winnaar van The World Cheese Award

De tweede beste kaas ter wereld komt uit Jabbeke

Vrijdag vond in Trondheim, Noorwegen de jaarlijkse verkiezing plaats van The World Cheese Awards. 4500 Kazen worden vanuit 28 landen toegestuurd om beoordeeld te worden door 264 hoogstaande juryleden. Zoals bijvoorbeeld de bekende kaasmeester Ann Keymeulen, maar ook Regula Ysewijn, bekend van Bake-off Vlaanderen.

De kazen worden blind geproefd per categorie, de drie beste kazen per categorie worden bekroond met goud, zilver of brons. Van elke kaas wordt een puntenrapport opgemaakt waaruit nog een aantal kazen een award krijgen van Super Gold. Een selecte club van 16 gerenommeerde juryleden mag vervolgens één topkaas kiezen uit de Super Gold selectie. We vielen bijna achterover toen we vernamen dat onze ‘Houtlandse Asche kaas’ hiervoor geselecteerd werd. De World Cheese Awards worden afgesloten door een laatste beoordeling van deze 16 Super Gold kazen. Dit was zeer spannend want we stonden lange tijd met 100 punten op de eerste plaats. De overwinning was uiteindelijk voor een blauw geaderde kaas van een kleine ambachtelijke kaasmakerij uit Noorwegen Gangstad Gårdsysteri met 102 punten. Een verdiende overwinning!

Onze Houtlandse Aschekaas kan je het best herkennen aan zijn blauw-grijs laagje as in het midden, zoals de bekende Morbier. Het eigenzinnige recept voor de kaas komt van de hand van kaasmeester Krista Stroo, mede-oprichter van Zuivelboerderij Baliehof. De commentaren waren veelbelovend. Zoals Cathy Strange (VS) omschreef deze kaas met een pure zuivelrijping en een ongelooflijke smaak die zich meer en meer manifesteerde bij de het verder laten smelten in de mond en door het lossen van verschillende lagen. Of Suzy O’Regan (Zuid-Afrika) toelichtte was deze kaas absoluut uitzonderlijk en opvallend met zijn aslaag, zeer goed gebalanceerd met een mooie textuur maar ook erg romig en smeuïg, enerzijds een zeer complexe smaak maar toch erg toegankelijk. Of een ander jurylid Georgina Yescas (Mexico) die verklaarde dat ze de kaas enerzijds fruitig vond maar anderzijds ook net voldoende zoutig en zo lekker vond dat ze die wel elke dag zou willen eten. Dat kunnen wij alleen maar beamen!

Naast deze zeer bijzondere tweede plaats over gans de World Cheese Awards wonnen we nog medailles in diverse categorieën. Goud voor de oude kaas van 3 jaar. Zilver voor de belegen kaas en Arnoldus bierkaas. Brons voor oude kaas 1 jaar, Steentje, boerenkaas met Pesto en de volle plattekaas. Deze commentaren van de jury zijn uiteraard een dankbare erkentelijkheid voor het werk gans het team. Ze tonen dat de kwaliteit van onze kaasmakerij met kop en schouders uitsteekt boven veel andere ervaren kaasmakers. De bijzondere smaaktoetsen die aan de kazen van Baliehof worden gegeven vinden vooral hun oorsprong in de voeding van eigen bodem, melk van de eigen koeien, de zachte en trage behandeling van de melk, de bewezen keuze voor de culturen en de kaasrecepten, maar ook de afwezigheid van toevoegingen. Naast kazen maken wij ook verse zuivelproducten zoals yoghurt, plattekaas, boter, karnemelk, desserten, ijs en ook verse melk. Deze producten worden aangeboden in de hoevewinkel te Jabbeke of op de wekelijkse markten te Brugge, Oostkamp en Aalter met. Op www.balieshop.be vind je onze producten en laat je ze met gemak bij u thuis leveren.

Wat in 1988 opgestart werd door Krista Stroo en Luc Callemeyn word op vandaag verder gezet door hun jongste dochter Sofie Callemeyn en haar echtgenoot Matthias Deloddere. Met veel goesting bouwen zij verder aan de toekomst. Zo blijft zuivelboerderij Baliehof een duurzaam familiaal melkveebedrijf.  

 

Boer Luc heeft in een uitgebreid blogbericht neergeschreven hoe wij deze verkiezing de eerste dag ervaren hebben, daarvoor verwijs ik u naar de Balieblog

De 8 winnende kazen van Baliehof Jabbeke.

Meest bijzonder is de Baliehof Houtlandse Aschekaas die 2 werd in punten in de laatste selectie "The Final Sixteen", waar elk van de 16 leden van de Superjury een kaas mocht voorstellen die volgens hen waardig was om de Algemeen Winnaar te worden. Onze kaas wer voorgesteld door Suzy O'Regan uit Zuid Afrika.