Karnemelk, een oeroud product en toch roept het misschien vragen op? Vanwaar komt het? en wat kunnen wij ermee doen?
Voor de productie van Hoeveboter wordt de verse melk eerst licht gepassteuriseerd (voor behoud van de goede smaakstoffen) en daarna wordt cultuur aan toegevoegd die de room of melk zal verzuren. Dat laten we rustig 24 u staan en dan wordt de zure room overgebracht naar onze grote boterkarn. Door de ronddraaiende beweging van de boterkarn en de hoekige vorm worden de verzuurde vetbolletjes "kapotgeslagen" en we bekomen dan boter en karnemelk. Voor 1 kg boter hebben we ongeveer 21 lite melk nodig en bekomen we dus 20 liter karnemelk als "restproduct". Dit is een neerbuigende naam "restproduct" want dit is een zeer nuttig ingrediënt in de keuken!
Maar, dat is een zeer gezond product en een dorstlesser en goed voor de spijsvertering. Van oudsher wordt karnemelk gebruikt in recepten, bijvoorbeeld "taatjespap (puree met karnemelk)", of in de bovenstaande visbereiding. Natuurlijk is het gebruik van vroeger van "karnemelkpap" overbekend. Hier volgt nog ons altijd-lukkende recept :
Recept voor het koken van 1 liter karnemelk Baliehof op grootmoeders wijze
• neem een brede pan van 3 à 4liter, giet de karnemelk erin en plaats op een hoog vuur
• goed laten koken, de pan niet bewegen op het vuur en zeker niet roeren
• de karnemelk zal koken en "gevlokt" tonen, maar dat is niet erg
• laat de pot op het vuur, direct na het vlokken mixen met de handmixer onder toevoegen van een "tempertje"(een mengsel van1 eetlepel bloem en een beetje karnemelk of melk)
• Al roerend nog even laten door laten koken en nu kan u naar smaak rijst of gort of havervlokken toevoegen
Voor meer info : zie Baliehof website over onze Hoeveboter en Hoeve Karnemelk