Opendeurdag Baliehof op 18 augustus 2024

Leuk nieuws! Op zondag 18 augustus organiseren we een opendeurdag bij ons op het Baliehof in Jabbeke. Je kan genieten van een boerenontbijt of rondneuzen op ons domein en de echte ambacht van het kaas maken ontdekken.

Alle info over het event

Trotse winnaars van Médailles op de World Cheese Award 2022-2023

Jaarlijks strijden de top van de wereldkazen tegen elkaar op de World Cheese Award. Door een internationale jury wordt bekeken, geroken en geproefd. Het uiterlijk van de kazen is blind zodat een eerlijke beoordeling wordt weergegeven. En uiteindelijk worden de punten uitgedeeld na interne discussie of overeenstemming bij de jury..

Voor de editie 2022-2023 namen niet minder dan 4.434 kazen deel die allemaal verstuurd werden naar Wales dat dit jaar fungeerde als gastland voor de World Cheese Award.Wat een evenement, kijk maar naar de bijgevoegde video.

Ook wij hadden al enkele maanden geleden ingeschreven en enkele kazen ingestuurd.

Wij zijn dankbaar dat 3 van onze pure ambachtelijke kazen een award hebben gekregen, namelijk:

- Zilver voor de kaas Baliehof 2 jaar

- Zilver voor de kaas Baliehof Permeke

- Brons voor de kaas Baliehof Belegen

De kazen worden ingestuurd en beoordeeld per categorie want er zijn zooveel soorten kaas in de wereld, en elke streek heeft zijn typische smaken. In elke categorie zijn meerdere winnaars Gold, Silver of Bronze mogelijk.

Voor ons is dit een bevestiging van onze beste zorgen die wij besteden aan onze kazen, beginnende bij de zelfgewonnen voeding van de koeien, het melkproces, de kaasbereiding volgens onze typische en eigen receptuur, de verzorging en de rijping in eigen kaasrijping.

Wij zijn geen mastodontbedrijf waar een universitair researchteam de receptuur kan samenstellen en waar de perfect gevormde kazen na een volledig geautomatiseerd proces van de band rollen. Wij beoordelen de smaak en de inhoud van onze melk, (zomermelk is anders dan wintermelk) wij sturen ons recept bij door een graadje meer of minder bij het stremmen of het toevoegen van waswater, de wrongel wordt net iets sneller of trager of grover gesnedenen en door het handmatig uithalen van de wrongel is de ene kaas al wat hoger dan de andere. Voor ons geen probleem, en de consument herkent daarin de ambachtelijke bereiding. De rijping en de verzorging gebeurt op de ouderwetse trage manier (Slow Food) en zonder rijpings versnellers en bijna op kaasbol niveau en de kazen worden elke week met liefde gekeerd. Ook dat is een apart ingrediënt! Tot slot maakt Krista een bewuste keuze bij het wegnemen uit de rijping, toegespitst naar elke klant of elk verbruik. Ja, ook dat is de magie van de kaasmeester.

Dank aan allen die in dit proces een steentje hebben bijgedragen. Bravo voor #teambaliehof en in bijzonder kaasmeester Krista

Zoals gezegd heeft de internationale jury onze kazen ook gunstig beoordeeld. Het is ook nuttig en eerlijk te vermelden dat er niet minder dan 28 kazen uit Vlaanderen/België hebben deelgenomen, wij voelen ons dan ook in prima goed gezelschap met oa Milcobel, Kaasmakerij Groendal, Flandrien, Little Cheese Farm en Passendale. Mogen wij ons dan misschien ook bij de beste "kaaskoppen" of "koasbollen" rekenen in de wereld?