Het is altijd leuk om bij de winnaars te horen, ondanks het feit dat louter inschrijven geen garantie geeft op succes. De voorbije jaren namen wij al deel aan de World Cheese Awards met als verrassende vaststelling dat wij met onze Baliehof Houtlandse Aschekaas tweede werden op punten van de Superjury in het jaar 2023. Jammer van het 2 puntjes verschil, maar het zal uiteraard wel een aartsmoeilijke taak zijn voor de jury om uit meer dan 4.500 kazen en evenzovele smaken daar een finale selectie van te maken. Ook in andere jaren hebben wij al soms een iets betere beoordeling en categorie-indeling gekregen voor onze kazen (SuperGold, Gold, Silver, Bronze) dan andere super-gevestigde namen en kaasfabrieken en dat maakt ons toch elke keer weer heel trots.
Voor de Belgian Cheese Awards hebben wij ook een beperkt aantal kazen ingestuurd, dit omwille van eigen beoordeling van rijpheid en beschikbaarheid of onze favorietjes. Wat het wordt weten wij nu natuurlijk nog niet. Wij moeten opboksen tegen eigen kazen van bekende kaashandelaars-affineurs (die ook hun eigen kazen insturen), kaasfabrieken met klinkende namen van superklein tot supergroot, rauwmelkse kazen en gepasteuriseerde, oorsprong koe-geit-schaap-buffel, Goudse kazen of Abdijkazen of Brie of iets daartussen, juryleden die misschien bepaalde (favoriete kazen) wel zullen herkennen en hopelijk zullen eerlijk spelen en hun eigen commerciële belangen kunnen opzij zetten en de smaak van de kaas kunnen laten primeren …
Als hele kleine speler hebben wij een beperkte productie die misschien de continuïteit soms in de weg staat en zijn wij niet vast verbonden met de kaasgroothandel die zeer strikte standaardisaties oplegt.
Een pluspunt voor de organisatie is dat de juryleden het niet alleen zullen houden bij proeven en een klassement opstellen maar dat ze ook elke kaas een beoordeling zullen meegeven, daar kunnen we altijd uit leren.
Een buitenbeentje, dat zijn wij en we maken en verkopen onze kazen het liefst rechtstreeks aan de consument of met maximaal 1 stapje ertussen.
En dan toch maar eventjes die 2de prijs van de wereld in Trondheim Noorwegen gewonnen in 2023, hoe doet onze-kaasmeester-sinds-1995 Krista dat eigenlijk ??
Vooral dankzij de eigen melk (en specifieke voeding van de koeien) en natuurlijk de inzet van het hele team, van de boer in de stal en de bediener van de melkpomp tot het beoordelen en de verwerken van de verse wrongel alsook de verzorging in de rijping en de eigen affinage. En heel soms eens de gebaande paden verlaten en een eigenzinnige kijk op het geheel laten inspireren en werken.
Dat is Uw Baliehof-kaas !