Opendeurdag Baliehof op 18 augustus 2024

Leuk nieuws! Op zondag 18 augustus organiseren we een opendeurdag bij ons op het Baliehof in Jabbeke. Je kan genieten van een boerenontbijt of rondneuzen op ons domein en de echte ambacht van het kaas maken ontdekken.

Alle info over het event

Meedingen naar de Zwanenprijs van gemeente Jabbeke

Wij voelden toch zeker een aanzet om mee te dingen naar deze "Zwanenprijs" vanwege onze historische naam "Baliehof" van ons bedrijf en het gegeven dat de familie Callemeyn al sinds 1900 uitbater is van de hoeve. Meer nog, sommige eigendomspapieren (in ons bezit) van grond van het bedrijf gaan terug tot in de jaren 1730 en naar opgaande familiale voorvaderen

De inhoud van de aanmelding van ons bedrijf voor "de Zwanenprijs"

Baliehof, een korte historiek

Het Baliehof was vele jaren geleden oorspronkelijk een gemengd "hofstedeke" in de onvruchtbare en zanderige grond van Jabbeke (Zerkegem). Het bedrijfje omvatte paardenstal, een oven- en wasplaats, een stal voor enkele koeien, wat mestvee en varkens en op de landerijen werden granen en bieten geteeld. Een deel van de grond werd ingepalmd door akkerbouw. De hoeve bleef sinds 1900 steeds binnen dezelfde familie en zo hebben ook Luc Callemeyn en Krista Stroo de boerderij overgenomen van de ouders van Luc in 1988.

Sinds december 2021 hebben dochter Sofie en schoonzoon Matthias de landbouwtak overgenomen. Zo is de toekomst van het bedrijf verder verzekerd.

De naam Baliehof gaat terug tot in het verleden en is vooral ontleend aan de verzuchtingen van de bezoekers van de hofstede die in vroegere tijden wel drie balies of hekkens (poorten) moesten openen en sluiten om het erf te kunnen betreden. Elke balie diende om een bepaald deel van de vroegere boerderij af te sluiten: grote dieren in de buitenrand, in het midden zeugen en varkens en dicht bij de stallingen kippen en ganzen. Ook bij het verlaten van de boerderij moesten deze balies weer aangepakt worden om ze te sluiten voor het loslopende vee. Vooral toen de eerste auto's hun intrede deden, moet dit een ware kwelling zijn geweest voor de toen nog fiere chauffeurs… De "Baliehoeve" bleef dus wel in de herinnering ! Een goede reden om de boerderij te benoemen als “Baliehof” in kader van het Jaar van het Dorp in 1978. Ja, het boerenleven en het landleven waren vroeger heel anders dan nu ! Nu houden we meer van een strak verzorgde en gemaaide tarmac oprit met voldoende ruimte om grote vrachtwagens op het erf te laten rijden. De naam “Baliehof” is echter gebleven en nu prijkt de naam “Baliehof, Kaas-en Zuivelboerderij te Jabbeke” op onze website www.baliehof.be en op diverse folders maar vooral ook op de duizenden zuivelverpakkingen en kaasbollen die wekelijks hun weg vinden naar delicatessenzaken en de consument in heel Vlaanderen.

 

(Update 30/06)

Ondertussen kregen wij bericht van Gemeente Jabbeke dat de Zwaneprijs werd toegekend aan de "Wallestekkers", een festiviteiten organisatie uit Zerkegem. Proficiat dorpsgenoten !