Wij hebben in het najaar 2021 deelgenomen aan het prestigeuze Concours International de Lyon. Daaruit werd de Volle Plattekaas van Baliehof geselecteerd met een podiumplaats en een Zilveren Médaille. Zo mogen wij het hele jaar 2022 trots de plak van "gemédailleerde" uithangen.
Het bevestigt ons in onze keuze die wij maken voor onze grondstoffen en onze bewerkingen aan de zuivelproducten. In tegenstelling tot vele fabrieksbereidingen waar de kwark wordt verkregen door een soort centrifuge van verzuurde massa zullen wij de plattekaas met zachtheid en tederheid behandelen. Zoals wij nu al 32 jaar doen met onze zuivel.
Hierbij een overzicht van het productieproces:
- de volle ,melk wordt op een hygiënische en zindelijke manier gewonnen van de koeien
- de melk wordt in een batch pasteurketel langzaam aan de kook gebracht. Niet te geweldig verhitten anders krijg je een (verbrande) karamelsmaak.
- op dezelfde manier wordt de melk weer langzaam gekoeld met leidingwater.
- Op een temperatuur van 24 graden wordt een specifiek bedrijfseigen cultuur toegevoegd samen met stremsel (microbieel stremsel, dus niet uit kalvermagen, dus ook passend in een vegetarisch menu)
- Na 24 uur wordt de gestremde en gedikte melk in linnen kaaszakken afgetap
- deze kunnen gedurende 12 à 15 uur rustig uitlekken (het restproduct kaaswei bevat nog veel eiwit en is ideaal voor spierversterking of voor body-builders)
- Uiteindelijk houden wij nog 30% vaste massa over. Deze is gekorreld en niet zo aangenaam voor het mondgevoel, daarom worden de korreltjes nog eens verfijnd, dit doen we door de wrongelmassa onder hoge druk door een kopje met fijne gaatjes te duwen en dat geeft ons een gladde massa als resultaat.
- dan rest ons nog een visuele en smaakcontrole en dan kunnen we de plattekaas machinaal verpakken in potten van 180 en 500 ml en hermetisch afsluiten met een seal voor een goede bewaring.