Boeren zijn de grootste vervuilers? (Leugen of Waarheid 1)

Boeren zijn de grootste vervuilers? (Leugen of Waarheid 1)

Dat zou je bijna gaan geloven als je de dagelijkse nieuwsberichten leest. Het ene klimaatrapport na het andere wordt ons om de oren gesmeten en de ene keer is de intensieve akkerbouw de boosdoener, een andere keer zijn het de koeien en de veeteelt. Toch zal ik even proberen om met gezond boerenverstand hiermee om te gaan en duiding te geven vanuit onze werking.

Op onze akkers telen wij zelf onze ruwvoeders voor de koeien. Gras maar ook bijvoorbeeld hakselmaïs. Eigenlijk is het wel wonderlijk welke capaciteiten onze bodem heeft. Per m² zaaien wij rond 5 mei 10 korrels of ongeveer 3 gr gecertificeerd zaad. Wij bemesten met 4 liter rundermest en 20 gr aanbevolen kunstmest en 75 dagen naeen gunstige opkomst vertonen zich de eerste bloeipluimen en worden de kolven gevormd met het energierijke graan. Nog eens 70 dagen later zo rond 1 oktober is de maïs rijp en wordt gehakseld voor de wintervoeding van de koeien. Wij oogsten dan per m² 5 kg massa (uit 3 gr zaad!) die dus gegroeid is in amper 5 maanden! Dit is 50.000 kg per ha ! Zijn onze bodems uitgemergeld door deze bewerking? Helemaal niet, want na de oogst zaaien wij nog eens gras in dat kan de rest-stikstof opzuigen die anders zou uitspoelen door de regenval in de winter. En van dat gras zullen wij, na nog eens bemesten in het voorjaar, weer een snede gezonde eiwitrijke voeding oogsten. En dan wordt weer bemest en geploegd en zaaiklaar gelegd voor maïs. De cirkel is rond. Deze opeenvolging doen wij al verschillende jaren en dat valt zeer goed mee.

Tijdens de winter eten de koeien van die ingekuilde maïs en het schijnt dat een nevenwerking van het herkauwen en het boeren uit de maag een methaanuitstoot veroorzaakt. Methaan die in de atmosfeer terechtkomt en daar binnen enkele jaren afgebroken wordt, of samen met CO2 opgenomen wordt door de fel groeiende planten (zoals maïs en andere intensieve gewassen). Dus de uitstoot van de dieren door het methaan en de uitscheiding van rundermest wordt weer opgenomen door de planten en dat beschouwen wij als een circulaire keten.

Intensieve landbouw is helemaal geen vijand van de natuur maar er zijn andere heftige actoren zoals industrie, luchtvaart, transport en zelfs huizen- en wegenbouw die het graag anders doen uitschijnen in hun eigen voordeel. Een boerenkop is gemakkelijk op te kloppen. Andere vervuilende sectoren zijn helemaal niet in de mogelijkheid om de lucht op een natuurlijke manier te zuiveren. Landbouw is misschien wel een deel van het probleem, maar de grootst mogelijke potentiele bondgenoot in het oplossen van de klimaatproblemen. Zeg maar tegen Anuna dat ik het gezegd heb.

Met loei-vriendelijke groeten van Boer Luc

Bekijk alle recente blogberichten van Boer Luc en Baliehof