Balieblog

Drukke veldwerkzaamheden op Baliehof

In de lente droogt het land en kunne we met onze machines aan het werk. Steeds weer een uitdaging

05/05/2024
Voor mij ene met een lijntje in aub ...

Hippe stedelingen zouden deze vraag naar "een lijntje" wel kunnen verwarren met iets anders. Bij ons gaat het wel degelijk over het lijntje in de Baliehof Houtlandse Aschekaas. De vraag en interesse is waanzinnig groot.

02/11/2023
Onze steun voor Boeren Op Een Kruispunt

Boeren Op Een Kruispunt is een hulporganisatie die boeren en tuinders steunt als het even wat moeilijker gaat, zowel financieel als emotioneel. Omdat wij beseffen dat het op een dag iedereen wel zou kunnen overkomen roepen wij ook op om te steunen.

01/11/2023
Een spannende dag voor onze kaasboerderij

In "The World Cheese Award" worden 4500 kazen beoordeeld door 264 juryleden. Na enkele rondes worden "The Final Sixteen" gekozen. Wij zijn op een zuchtje van 2 punten gestrand van de winnaar met onze "Baliehof Houtlandse Asschekaas". Wat een rollercoaster en wat een verhaal.

28/10/2023
Dag van de Landbouw 2023

de Dag van de Landbouw, favoriete adresjes in West Vlaanderen

14/09/2023
Heb ik een steen verlegd in de rivier?

Door mijn engagement in de ledenstructuur van de melkfabriek Milcobel kreeg ik de kans om een uitzonderlijke actie te verwezenlijken. Maar of ik "een steen heb verlegd" (Bram Vermeulen) en de rivier een andere wending heb gegeven?

21/06/2023
Ooo wat fijn, weer een feestje

Vader/man/boer/senior Luc mocht vandaag een nieuwe voordeur nummer 6 steken. Een verslag van een bijzondere dag. Of juist heel gewoon ?

30/05/2023
Meedingen naar de Zwanenprijs van gemeente Jabbeke

Gemeente Jabbeke speelt actief in op de Korte Keten en het ondernemerschap van de lokale bedrijven. Zo werd een "Zwanenprijs" in het leven gereopen die de naam van een bedrijf uit Jabbeke verbindt met een historisch Vlaams verleden.

28/05/2023
De echte invloed van A2A2 genen bij de (soms moeilijke) vertering van melk

Het blijkt dat een aantal consumenten moeilijk koemelk kan verteren. Soms wordt gezocht naar bijzondere eigenschappen die de koemelk kan bevatten. Dat kan lactose-vrij zijn of de aanwezigheid van het gen A2A2 melk. Dit draagt natuurlijk onze interesse.

07/02/2023
Mijn sociaal engagement

Zolang ik leef ben ik begaan met het lot van anderen. Mijn sociaal engagement vertaalde zich in de inzet op de middelbare school, als jongere in KLJ en Groene Kring (tot in de Nationale Raad) en geheel mijn carrière als boer in diverse structuren zoals Boerenbond.

17/07/2022
In zijn eigen voet geschoten?

Boeren worden vandaag geconfronteerd met onteigening of inname voor natuur die ze soms vrijwillig zelf hebben aangeplant of aangebracht. Dat is toch absurd? Lees het verhaal van geitenboer Renaat en van boer Luc

25/06/2022
Een bericht van een buitstaander over het stikstof-akkoord.

Sven Ornelis is een bekende mens. Half Vlaanderen hangt aan zijn lippen in zijn ochtendprogramma's op Joe.FM. Maar Sven durft ook met een mening naar buiten komen. Want hij is ook opgegroeid op den buiten en heeft daar een bijzondere ervaring over gedeeld.

21/06/2022
Mijn bezwaar tegen het PAS akkoord

Boer Luc is boos. De (r)overheid neemt beslissingen die ons sterk belemmeren in onze bedrijfsvoering en de instelling van natuurgebieden tot nulbemesting (die onze eigendom zijn) is pure diefstal.

29/05/2022
Geen Korte Keten zonder gezond melkveebedrijf

Boer Luc werd geïnterviewd door journalist Ivan De Clerq van het landbouwmagazine Boer & Tuinder. Het werd een boeiend gesprek over koetjes en kalfjes maar ook over markten en consumenten.

20/05/2022
In het oog van de camera

Soms hangt een goede reportage af van enkele toevalligheden en samenloop van omstandigheden. Niet altijd toevallig, met een beetje oplettendheid kan je dat wat bijsturen.

15/05/2022
Minister Hilde Crevits opende de "Week van de Korte Keten" op Baliehof

De VLAM en de Korte Keten partners hadden mevr Hilde Crevits uitgenodigd om op het Baliehof de "Week van de Korte Keten" te openen. Een verwijzing naar de politieke strubbelingen in de CD&V en het Stikstof akkoord voor de boeren was natuurlijk niet ver weg.

14/05/2022
De Boerenbond is de schuld van alle miserie bij de boeren (Leugen of Waarheid2)

Vandaag probeert de Minister van Milieu Zuhal Demir de schuld te leggen voor alle milieuvervuiling of klimaatverstoring te leggen bij de Boerenbond. Dat grote (onineembare) boerenbastion van Leuven.

05/05/2022
Publicatie van mijn brief aan Minister Crevits

Mijn éénmans-actie van het schrijven van een bezorgde brief aan Minister voor Landbouw Hilde Crevits werd opgemerkt en gedeeld in het vakblad "Boer&Tuinder" van de Boerenbond. Westvlaams provinciaal secretaris van BB Hans Mommerency schreef het voorwoord.

16/04/2022
Boeren doe je niet meer alleen met riek en kruiwagen

Na een loopbaan van 33 jaar in de boerenstiel is het nuttig om eens achterom te kijken. Er is veel veranderd. Echter de liefde voor de dieren en voor het vak is gebleven. Vrije ondernemer zijn. Werken met de natuur als buur. Onze klanten als onze vrienden.

06/04/2022
"De boer die ploegt altijd voort" maar krijgt hij nog de kans daartoe?

Van alle kanten komen uitdagingen op ons af die het leven en werk van de boer moeilijker maken. Het lijkt wel alsof vogeltjes, plantjes en vlindertjes belangrijker zijn of worden dan de voedselproductie die het werk van de boer omvat. Boer Luc schreef een eigenzinnige visie, maar evengoed een alarmkreet. Dank een boer!

03/04/2022
Krista, de TV ster van Baliehof

Voor een reportage over de Maand van de Markt werd Krista aangesproken door een TV ploeg van VRT Nieuws. Voor de camera en in haar marktwagentje voelt Krista zich natuurlijk als een visje in het water.

27/03/2022
Brief van Boer Luc aan Mevr. Hilde Crevits, Minister voor Landbouw en Economie.

Deze morgen had ik de gelegenheid om de Minister van Landbouw persoonlijk te ontmoeten en ik heb haar een uitgebreide zelfgeschreven brief overhandigt. Ik mag dan ook hopen dat ze mijn boodschap in het belang van de landbouw ter harte wil nemen. U kan deze brief HIER lezen.

26/03/2022
Een Zilveren Médaille voor de Baliehof Volle Plattekaas

Baliehof behaalde een Zilveren Médaille voor zijn inzending van Volle Plattekaas op het Concours International de Lyon

01/12/2021
Drukke najaarswerken zijn ten einde

De laatste weken is het een drukte van jewelste op de akkers. Nog maar pas is "de oogst geschoren" of we zijn alweer bezig met de voorbereidingen van het ruwvoeder voor volgend jaar. En dat nog net voordat de "winter geboren" wordt.

23/10/2021
Hallo Kroket !

Binnenkort klinkt het product "Hallo Kroket" misschien wel vertrouwd in de oren aan de slagerij toonbank.

20/10/2021
Matthias en Sofie nieuwe boer en boerin

Sofie en Matthias gaan sinds zaterdag door het leven als man en vrouw

18/10/2021
Een nieuwe generatie boeren op Baliehof

Vandaag mag de vlag uit want Sofie en Matthias gaan trouwen, vandaag in het gemeentehuis.

16/10/2021
Boeren zijn de grootste vervuilers? (Leugen of Waarheid 1)

De landbouw wordt al graag eens beticht van de grootst mogelijke boosdoeners te zijn als er iets mis is met het milieu, het klimaat, de natuur. In deze blog geef ik onze visie mee op een circulaire landbouw en onze positieve rol als veetelers en intensieve ruwvoeder-verbouwers..

25/09/2021
11/09 Ode aan de "jonge boerin" en aan de "iets oudere boerin"

Onze boerderij zou niet in zijn vorm bestaan zonder de onverdroten inzet van onze boerinnen.

11/09/2021
De nieuwe uitdagingen van het maken en verkopen

De race van uitdagingen om onze producten aan de consument te brengen wordt steeds groter en sneller. Wij doen er in mee, maar wel onder enig voorbehoud en reserve. Het moet ook nog maakbaar en doenbaar blijven.

30/05/2021
Wij zijn nog van die generatie boeren die Tjernobyl hebben meegemaakt

Als je eens bedenkt wat er de laatste jaren al over de wereld gepasseerd is.

19/03/2020
Wanneer is de kaas rijp genoeg om op te eten?

Ook in kazen heb je verschillende leeftijden. Zo heb je jonge kazen, belegen of oude kazen. De rijptijd heeft effect op de smaak van de kaas.

30/10/2019
Mag je de korst opeten van de Baliehof kazen?

Mag je de korst van de kaas opeten? We krijgen geregeld de vraag. Afhankelijk van de soort kaas raden we al dan niet af om de korst van de kaas op te eten.

30/10/2019
Met dit recept maak je in een mum van tijd zelf je pizza

In een handomdraai je eigen pizza bereiden en beleggen met je favoriete toppings? Wij tonen je hoe!

30/10/2019
Een tongstrelend bladerdeeghapje voor een geslaagde aperitief

Op zoek naar een feestelijk hapje om je gasten mee te verwennen? Dit receptje doet je watertanden.

30/10/2019
Zomerboter of winterboter? Er is een verschil!

Voor de productie van boter is er een groot verschil of de room vóór het verzuren verkregen is van melk van koeien die in de weide gras eten of wintervoeding op stal verorberen.

23/10/2019
Bij het feestmenu hoort beste boter en hoeveroom!

Krista vertelt dolenthousiast over de échte Karnemelk en Hoeveboter van Baliehof. Niet te missen bij het klaarmaken van de feestmenu !

19/10/2019